HTML

Heraldika

A címerfotóimat gondoltam megosztani ezen a blogon.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Naszód címere - Budapest, OSZK

2014.07.03. 16:51 MolnarErik

bild2940naszod_1404399017.JPG_2560x1920

Naszód vármegye címere az Országos Széchényi Könyvtár tanácstermében. Érdekessége, hogy a román eredetmítoszt mondja el. Nem a dákoromán kontinuitást, hanem a római-román kontinuitást. Az erdő mögötti hegyeken egy sas ül, csőrében keresztet tartva. Ez a románság szimbóluma, Havasalföld címeréből van, és ez ma a román címer fő motívuma. Az előtérben a Romulust és Remust nevelő anyafarkas látható, távozóban pedig a kedves papa, maga Mars isten. Gondoltam, hogy kissé ellentmondásos lehet, hogy a Nagy-Magyarországos 64 vármegye címeres posztereken ott virít ez a román eredetmítosz. De kiderült, hogy naiv voltam, ilyesmi nem fordulhat elő. Egyszerűen átrajzolták a címert. Marsból egy egyszerű puskás vadász lett, az anyafarkasból a vadászzsákmányt cipelő vadászkutya, Romulus, Remus és a sas a hegyekkel együtt pedig szőrén-szálán eltűnt.

Szólj hozzá!

Címkék: címer vármegye heraldika Budapest Mars Országos Széchényi Könyvtár Budai vár Budavári palota Romulus Remus Naszód

A bejegyzés trackback címe:

https://heraldika.blog.hu/api/trackback/id/tr226470915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása