HTML

Heraldika

A címerfotóimat gondoltam megosztani ezen a blogon.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Beszterce-Naszód vármegye címere - Budapest, Országház

2015.04.27. 08:00 MolnarErik

Beszterce-Naszód vármegye címere az Országház épületén a Kossuth téren. Ez eredetileg egy kettős címer, csak itt applikálták egybe. Az alsó rész Besztercéé, a felső pedig Naszódé. Beszterce címere nem más, mint a magyar Anjou címer az árpádsávokkal és az Anjou (valójában Capet) liliomokkal. Naszód címerének érdekessége, hogy a román eredetmítoszt mondja el. Nem a dákoromán kontinuitást, hanem a római-román kontinuitást. Az erdő mögötti hegyeken egy sas ül, csőrében keresztet tartva (bár itt a kereszt hiányzik, és az a madár se tűnik különösebben sasnak). ez a románság szimbóluma, Havasalföld címeréből van, és ez ma a román címer fő motívuma. Az előtérben a Romulust és Remust nevelő anyafarkas látható, távozóban pedig a kedves papa, maga Mars isten. Gondoltam, hogy kissé ellentmondásos lehet, hogy a Nagy-Magyarországos 64 vármegye címeres posztereken ott virít ez a román eredetmítosz. De kiderült, hogy naiv voltam, ilyesmi nem fordulhat elő. Egyszerűen átrajzolták a címert. Marsból egy egyszerű puskás vadász lett, az anyafarkasból a vadászzsákmányt cipelő vadászkutya, Romulus, Remus és a sas a hegyekkel együtt pedig szőrén-szálán eltűnt.

Szólj hozzá!

Címkék: címer országház vármegye heraldika Budapest Kossuth tér Mars Árpád-sáv Beszterce Anjou címer Romulus Remus Naszód Beszterce-Naszód

A bejegyzés trackback címe:

https://heraldika.blog.hu/api/trackback/id/tr47393928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása