HTML

Heraldika

A címerfotóimat gondoltam megosztani ezen a blogon.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Habsburg és Wettin címer - Budapest, Klotild palota

2014.11.05. 09:30 MolnarErik

50dscf6718_1415175018.JPG_2144x1608

Habsburg József Károly főhercegnek (József nádor fiának, tehát a magyar ág tagjának, sőt fejének) és feleségének, a Wettin-házból származó Matild szász-coburg-gothai hercegnőnek a címere, a főhercegné tiszteletére melet Klotild paloták egyikén A két Klotild palota az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Ferenciek terénél, a Kossuth Lajos utca két oldalán található, a népnyelv Klotildnak és Matildnak hívja a őket a főhercegné nevei alapján, akinek ugyan sok neve volt még a Klotild mellett, de Matild éppen nem. A főhercegné a Szász-Coburg-Gothaiak Koháry ágából származott, vagyis anyai ágon magyar volt. A pár címere több helyen is megtalálható mindkét épületen, én ebből az egyiket választottam ki. A baloldali a főherceg címere: bal (a heraldikában jobb) oldalt fölül a magyar kiscímer az árpádsávokkal és a kettős kereszttel, jobb (a heraldikában bal) oldalon fölül Csehország kétfarkú oroszlánja, bal (a heraldikában jobb) oldalt alul Galícia és Lodoméria címere, jobb (a heraldikában bal) oldalt alul pedig a sok kis sas Alsó-Ausztria címere. Középen a hármas tagolású szívpajzsban balról jobbra (a heraldikában jobbról balra) A Habsburg, az osztrák és a lotharingiai címer. A jobboldalon pedig a Wettin-ház címere, feketével és arannyal kilencszer vágott pajzson egy haránt, zöld rutakorona. Valójában a szász-coburg-gothaiak címere ennél jóval bonyolultabb volt, a sima Wettin címert csak a szász királyi főág használta.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszlán sas címer holló kettőskereszt heraldika Budapest Ausztria Habsburg Kossuth Lajos utca Árpád-sáv Ferenciek tere Alsó-Ausztria Galícia Lotharingia magyar kiscímer Habsburg-Lotaringiai-Ház cseh címer József Károly főherceg Klotild főhercegné Wettin Szász-Coburg-Gotha Szász-Coburg-Gotha-Koháry Koháry kétfarkú oroszlán Lodoméria Galícia és Lodoméria címere Klotild palota

A bejegyzés trackback címe:

https://heraldika.blog.hu/api/trackback/id/tr656865917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása